BIM coordination

Wat betekent BIM-coördinatie?

BIM-coördinatie impliceert een coördinatieproces tussen de verschillende diciplines die betrokken zijn bij een BIM-project, met als doel het beheer van bouw- of infrastructuurwerkzaamheden binnen de gehele levenscyclus te optimaliseren.

 

Over het algemeen werken projectteams aan multidisciplinaire modellen met verschillende disciplineszoals architecturale, structurele, technische installaties, enz. Het is daarom essentieel dat alle BIM-coördinatieprocessen worden ondersteund door digitale tools en specialisten die in staat zijn om BIM-modellen te beheren en de optimalisatie van informatie en workflows te garanderen. Daarvoor maken we gebruik van BIM-tools, zoals Revit, Navisworks, etc.; ook deskundige BIM-coördinatoren.

 

Na het importeren van alle bestanden (meestal IFC-bestanden) kunnen we beginnen met modelcontrole met betrekking tot specifieke regels en klantvereisten, zoals werkruimte, daglicht, harde en zachte botsingen, enz.

 

Na het detecteren van de problemen van het project (zogenaamde  problemen) kunnen we ze automatisch exporteren (meestal BCF-bestanden) en toewijzen aan  de relevante persoon in het projectteam.

 

De voordelen van BIM-coördinatie zijn:

 

BIM-modellen efficiënter beheren en zorgt voor optimalisatie van informatie en workflows:

 

  • de hele toeleveringsketen voor de bouw te verbeteren
  • de kosten te verlagen door middel van technologieën en tools
  • de coördinatie tussen de verschillende operatoren te vergemakkelijken
  • mogelijke storingen detecteren
  • keuzes delen om problemen te voorkomen
VR en AR:

Bij 3DM-Engineering willen we ook de BIM-ervaring dichter bij de gebruikers brengen, om de gebruikerservaring te meten.  We proberen de nieuwste technologieën binnen de industrie om een nieuwe manier te vinden om onze klanten beter te helpen. Zo creëren we een gebruiksvriendelijke manier voor onze klanten om betrokken te zijn bij hun projecten. Door onder de huid van de gebruiker te kruipen, komen imperfecties veel eerder aan het licht. Dit word mogelijk gemaakt door het gebruik van renders met hoge resolutie.

Samenvatting:

 

BIM Coordination en Clash Detection Services zijn essentieel voor het ontwerpen van een 3D-model. Door gebruik te maken van een proces dat uiteindelijk helpt om het ontwerp nauwkeuriger en gedetailleerder te maken. Maakt dit het  gemakkelijker te lezen door de klanten door middel van een virtuele weergave van een model. BIM Coordinator helpt algemene aannemers en alle gespecialiseerde beroepen samen te werken bij het ontdekken van bouwconflicten voordat ze grote problemen worden. Het coördinatieproces valideert het ontwerp van elke aannemer om conflicten in een virtueel 3D-model voorafgaand aan de bouw te elimineren.

 

09-november-2022