Pointcloud

Wat is een pointcloud?

Pointcloud

 

Een pointcloud is een verzamelingen van een zeer groot veld van punten bij elkaar. Deze punten vormen als het ware een object die zeer nauwkeurig en functioneel meetbaar is. Pointclouds hebben een toegevoegde waarde als het gaat om 3d CAD modellen genereren.

 

Laserscanner

 

 Door middel van een 3D laserscanner wordt een pointcloud geproduceerd.  Een 3D laserscanner maakt tot 1 miljoen punten per seconde met een punten dichtheid van 1mm. Dit kan zelfs op een gigantische afstand tot 300 meter.  Een laserscanner valt onder de categorie LIDAR. LIDAR betekend light detection and ranging. LIDAR is een meet wijze die ervoor zorgt dat objecten gevisualiseerd worden door middel van een laser, dit gebeurd op basis van lichtinval.

Pointcloud van een fabriekshal
Leica 3D Laserscanner

Voordelen pointclouds

Pointclouds hebben zeer nauwkeurige geometrie zoals eerder beschreven hebben laserscanner een foutmarge van 1 millimeter.  Doordat de pointclouds zo nauwkeurig zijn hebben ze ook betrouwbare maatvoering. Naast de nauwkeurigheid kunnen ze ook nog grote afstanden overbruggen. Als bijkomend voordeel is dat het beschikbaar is om te bekijken via webviewers, hierdoor zijn de pointclouds overal op te bekijken. De locatie of gebied gedetailleerd in kaart brengen.

 

Lidar van een straatbeeld

Gelukkig biedt 3DM-engineering een 3D laserscanner service aan. Bij een aanvraag van onze laserscan service wordt een pointcloud aangeleverd. Hierdoor wordt al het werk uit handen genomen.

 

25 december 2020